Kategoriler
Düğün
Sakat Kumaş Analiz Raporu
BAŞKAN KURT'TAN BASIN AÇIKLAMASI 28 Ocak 2021
Son dönemde artan iplik fiyatlarına ilişkin açıklama yapan Örme Sanayicileri Dernek Başkanı Fikri KURT, "Örme sektörü olarak ham maddeye, özellikle iplik temin etme noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz, konuyu ihracatçı birlikleri ve Ticaret Bakanlığı'na kadar taşıdık, süreci sonuna kadar takip edeceğiz, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. İçerisinden geçmekte olduğumuz bu zor süreçte fırsatçılık yapmak kimseye bir şey kazandırmaz" dedi. Bu bildirinin sektör adına ihracatçı birlikleri ve Ticaret Bakanlığı'na iletildiğini aktardı.

Sektörümüz, salgının başlamasıyla birlikte yaşanan olumsuzluklara rağmen, Haziran ayında başlayan yeni normalleşme süreciyle birlikte ihracat artışı ile karlılık üreten ve ihracat potansiyeli yükselen bir ivme oluşturmaya başlamıştır. Salgın dönemindeki bu olumlu gelişmeye rağmen; ülkesinde istihdam ve katma değer sağlayarak cari açığın kapanmasına da fayda sağlayacak ihracat yapan sektörümüz 2021 yılına oldukça sıkıntılı başlamıştır.

Yerli ve milli sanayiciyi/üretimi desteklemek adına yapılan tüm çalışmaları (anti damping) önemsiyor, benimsiyor ve destekliyoruz.

Ancak şunu belirtmek isteriz ki; tükettiğimiz pamuk elyaf miktarının sadece yüzde 50’lik kısmını yerli tarımdan karşılayabiliyor, geri kalan kısmını ithal ediyoruz.

Bugün gelinen noktada pamuğu ithal edip sadece bir sektörü çalıştırıyor, iplik haline getirerek ihraç ediyoruz. Bu ihracattan kg bazında 40 cent veya 1 dolar kazanıyoruz. Bunun yerine, ithal edilen pamuk iç piyasada kalsa; örmeci, boyahaneci, hazır giyim üreticileri, emprime, baskı, ilikçi, düğmeci, naylon, karton, etiket gibi ambalaj üretimi yapanlar da bu üretim bandında yer alacak ve ismi geçen sektörlerde, işsizlik rakamlarının üst sevilerde olduğu bu dönemde binlerce kişi istihdam edilecektir. Hazır giyim ihracatı ise kg bazında, iplik ihracatına göre daha yüksek oranda döviz girdisi sağlayacaktır. Yani ülke ekonomisine daha fazla katkı, iplik ihracatıyla değil, katma değerli kumaş ihracatı ve hazır giyim konfeksiyon ihracatıyla sağlanabilir. Tekstildeki dış ticaret fazlası bu şekilde oluşmaktadır.

Sentetik ipliklerde de benzer sıkıntılar mevcuttur. Türkiye’nin aylık bazda kullandığı polyester miktarı aylık 45-50 bin ton aralığındadır. Üretilen polyester miktarı ise 20-25 bin tondur. Aradaki farkı ithal etmek zorundayız. Ancak konulan vergiler navlun ücretlerinin de artmasıyla ithalat imkansız denebilecek bir noktaya gelmiştir. Bugün pamuk ve polyester ipliklerde 2 ay ila 4 ay arasında termin verilmektedir. Bu durumda sektörümüzdeki birçok işletme de çarklar durma noktasına gelmiştir.

Bir diğer hususta; ithal iplikler net kg fiyatı üzerinden satılırken, yerli iplikler ülkemizde brüt fiyat üzerinden, ağırlaştırılmış ambalaj kullanılarak satılmaktadır. Yani; poşet ve çuval bizlere iplik fiyatıyla satılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Sanayi Odası olarak 17 komitenin olur ve onayıyla, ipliklerin net fiyat üzerinden satılması kararı aldık. Bu karar maalesef TOBB tarafından reddedildi. Bu ret kararında, TOBB karar mercilerinde iplik fabrikalarının temsilcilerinin etkili olduğunu düşünmekteyiz. Bir sektör birkaç kişinin iki dudağı arasından çıkacak iki kelimeye mahkum edilmemelidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın kullanmış olduğu “Dünya beşten büyüktür” ifadesini, kendisini Türkiye’nin sahibi olarak görmek isteyen 8-10 fabrika sahibine iade ediyorum.

İplik firmalarının bir hafta içerisinde almış olduğu karar neticesinde, stokta iplik olmadığı gerekçesiyle yerli üreticiye iplik satışı yapamıyorlar, ancak iplik ihracatı devam ediyor. Bir hafta gibi kısa bir zaman diliminde iplik stoklarının bitmesinin kabul edilebilir bir açıklama olmadığını takdirlerinize havale ediyoruz.

Tekstil örme sektörü olarak daima, önce üretim ve istihdam daha fazla ihracat hedefiyle çalıştık. 2020 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen işsizlik artmasın, üretim durmasın dedik. Haziran ayında başlayan yeni normalleşme sürecinden itibaren sektör olarak işletmelerimize 1179 makine katarak 81 milyar dolarlık yatırım yaptık. Ancak yazımızda belirtmiş olduğumuz durumlar üretimimizi durma noktasına getirmiştir.

Sektörümüz adına talebimiz değerlendirilerek, meydana gelen mağduriyetin giderilmesini arz ederim.

Bu haber 1758 defa okunmuştur.